Whisky

NIKKA DAYS 40%
40ml
18,-
Delikatna kompozycja whisky zbozowej i delikatnie torfowych single maltów. W tej whisky mamy zestawienie kilkudziesięciu destylatów. Aromaty z subtelnymi nutami moreli, brzoskwiń, kwiatów bzu, pomarańczy i wiciokrzewu, a także odrobinę pieprzu i akcentów dębu.W ustach jest gładka i owocowa, mocniej zaakcentowane są nuty zbożowe, toffi, prażone orzechy i wanilia.

NIKKA FROM THE BARREL 51,4%
40ml
36,-
Blend będący kompozycją blisko stu rożnych rodzajów whisky: single malt z Miyagiko i Yoichi oraz grain whisky produkowanej z kukurydzy. Dojrzewająca w beczkach po burbonie, sherry butt, świeżych beczkach z amerykańskiego dębu i fefill hogshead. Butelkowana z wyższą mocą, pełna aromatów lilli, moreli, goździków i skóry z odczuwalnymi nutami przypraw, dębiny, karmelizowanych jabłek i dojrzałych brzoskwiń, z długim finiszem z lekko słoną nutą.

KINUURA 43%
40ml
30‚-
Owocem japońskiej fascynacji Zachodem jest dość długa już tradycja whisky. Trunki z Kraju Kwitnącej Wiśni są znakomite, a Japończycy podchodzą do wszystkiego z typowym dla siebie perfekcjonizmem. W ten sposób powstała Kinuura –whisky lekka i bujna niczym bryza nad spokojmymi morskimi wodami.

HIBIKI JAPANESE HARMONY BLENDED 43%
40ml
47‚-
Dla Japończyków Hibiki to synonim harmonii. Słodki owocowo-kwiatowy aromat połączony z naturalną mocą dębiny, tworzy dystyngowaną whisky o dobrze zbudowanej strukturze. 24 ścianki na butelce tego trunku trunku symbolizują starożytną tradycję „Sekki”, odnoszącą się do japońskiego kalendarza zawierającego 24 pory roku.

YOICHI SINGLE MALT 45%
40ml
55,-
Whisky o miedziano- złotawej barwie, której zapach przywodzi na myśl krem migdałowy i świeże owoce, z aromatami dębu, cynamonu i torfu, które dodają głębi i wyrazu. Rześka i świeża, z posmakiem papryki, łupiny orzecha i wyczuwalnym torfem z prostym, wyrazistym dębowym i lekko słonym finiszem.

TAKETSURU PURE MALT NON AGE NIKKA WHISKY 43%
40ml
39‚-
Stworzona po raz pierwszy w 2014 roku jest kompozycją whisky z destylarni Yoichi i Miyagikyo, leżakowanych średnio około 10 lat w różnych typach beczek. Wysoka zawartość destylatów z Miyagikyo w blendzie nadaje świeżego i owocowego charakteru, a dojrzałe aromaty trunek zawdzięcza użyciu beczek po sherry. Barwa złota z różowymi refleksami. Aromat urzekający, świeży i owocowy. Wyczuwalne świeże brzoskwinie i winogrona, uzupełnione ciastem migdałowym, biszkoptami i rodzynkami. Dodatkowo można w niej znaleźć akcenty słodowe i cytrusowe (mandarynki) oraz odrobinę werbeny i rumianku. W smaku kawa, lukrecja, dębina i cygara i bardzo delikatne dotknięcie dymu torfowego.