Warsztaty

W Kraju Kwitnącej Wiśni niemal każda czynność ma w sobie coś z rytuału. Dotyczy to również kuchni i jedzenia. Dlatego świat sushi jest dla nas tak niezwykły i egzotyczny – to kulinarny mikrokosmos, w którym tradycja i etykieta są równie ważne, co niepowtarzalny smak.

 

Terminy warsztatów sushi

Etap I
Soboty, godzina 11:00

Etap II
Niedziele, godzina 11:00

 

Teraz Ty też masz szansę zgłębić pilnie strzeżone sekrety japońskich mistrzów kuchni. Podczas profesjonalnej lekcji gotowania w restauracji „Hashi Sushi” dowiesz się, czym jest sushi, czym różni się nigiri od maków albo gunkanów, jakie ryby i owoce stosować do przygotowania różnych odmian tej fascynującej potrawy oraz jak powinna przebiegać ceremonia jej przyrządzania i spożywania.

 

Po 3 godzinach spędzonych pod okiem doświadczonego specjalisty z „Hashi Sushi” już nigdy nie wykażesz się towarzyską ignorancją podczas wspólnego wypadu na sushi. Mało tego – będziesz mógł zaimponować znajomym własnoręcznie przyrządzonym egzotycznym daniem, a przy okazji błysnąć znajomością historii i tradycji.

 

Wiedziałeś na przykład, że w dawnej Japonii im brudniejsza była tkanina przysłaniająca wozy, z których sprzedawano sushi, tym kuchnię uważano za lepszą? Najwyższy czas zatem nadrobić zaległości i zaserwować sobie albo ukochanej osobie niepowtarzalną kulinarną przygodę.

 

Przebieg warsztatów sushi

Etap I

  • Historia sushi
  • Przygotowanie stanowiska pracy – mata, nóż, tezu, krojenie warzyw
  • Przygotowanie ryb do futomaków i nigiri (ciecie Hira Giri)
  • Przygotowanie nigiri i futomaków z łososiem, hosomaków z ogórkiem
  • Przygotowanie californii/uramaków z paluszkiem krabowym
  • Omówienie rodzajów ryb i owoców morza wykorzystywanych do sushi
  • Omówienie etykiety przy stole i degustacja przyrządzonego sushi

Etap II

  • Przygotowanie ryżu do sushi (płukanie, gotowanie, przyprawianie i mieszanie)
  • Przygotowanie stanowiska i sprawianie ryby z omówieniem
  • wykorzystania poszczególnych jej części w kuchni japońskiej
  • Przygotowanie sashimi z dekoracjami
  • Przygotowanie tatara z łososia
  • Przygotowanie gunkanmaków z wykorzystaniem tatara z łososia
  • Sposób na „proste” krewetki
  • Omówienie i przygotowanie nigiri i temaków z wykorzystaniem krewetek
  • Degustacja przyrządzonego sushi

Po szkoleniu własnoręcznie przyrządzone sushi możesz zjeść na miejscu albo zabrać ze sobą!

Poznaj przekazywane z pokolenia na pokolenie tajniki mistrzów kuchni japońskiej! Naucz się celebrować kulinarne rytuały Kraju Kwitnącej Wiśni! Dajemy gwarancję nie tylko na profesjonalne szkolenie, ale także na… świetną zabawę! Nikt tu nie uważa, że pożyteczne nie może być przyjemne.

Koszt warsztatów dla jednej osoby: 249 zł 199zł / etap
(poziom warsztatów do wyboru podczas rezerwacji terminu)

Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia naszego lokalu gwarantując niezapomniane wrażenia, profesjonalną obsługę i posiłki zachwycające smakiem!

Gdynia

ul. Przebendowskich 38
81-543 Gdynia
tel. 58 710 07 01
kom. 662 011 462
e-mail: gdynia@hashisushi.pl

Gdańsk

al. Rzeczypospolitej 4/149
80-369 Gdańsk
tel. 58 717 10 66
kom. 733 733 999
e-mail: gdansk@hashisushi.pl

Sopot

ul. Dworcowa 7
81-704 Sopot
tel. 58 340 37 37
kom. 537 77 22 33
e-mail: sopot@hashisushi.pl


TRIPADVISOR
Restauracja w Gdyni
Restauracja w Gdańsku
Restauracja w Sopocie

FACEBOOK

SUSHI

MENU

NAPOJE

NA WYNOS
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.