Hashi Sushi - Restauracja Japońska, GdyniaHashi Sushi - Restauracja Japońska, GdyniaHashi Sushi - Restauracja Japońska

Warsztaty

W Kraju Kwitnącej Wiśni niemal każda czynność ma
w sobie coś z rytuału. Dotyczy to również kuchni i jedzenia.
Dlatego świat sushi jest dla nas tak niezwykły i egzotyczny
- to kulinarny mikrokosmos, w którym tradycja i etykieta
są równie ważne, co niepowtarzalny smak.


Terminy warsztatów sushi
Soboty
11:00 I etap
Niedziele
11:00 II etap


Teraz Ty też masz szansę zgłębić pilnie strzeżone sekrety japońskich mistrzów kuchni. Podczas profesjonalnej lekcji gotowania w restauracji "Hashi Sushi" dowiesz się, czym jest sushi, czym różni się nigiri od maków albo gunkanów, jakie ryby i owoce stosować do przygotowania różnych odmian tej fascynującej potrawy oraz jak powinna przebiegać ceremonia jej przyrządzania i spożywania.

Hashi Sushi - o nas

Po 3 godzinach spędzonych pod okiem doświadczonego specjalisty z "Hashi Sushi" już nigdy nie wykażesz się towarzyską ignorancją podczas wspólnego wypadu na sushi. Mało tego - będziesz mógł zaimponować znajomym własnoręcznie przyrządzonym egzotycznym daniem, a przy okazji błysnąć znajomością historii i tradycji.

Wiedziałeś na przykład, że w dawnej Japonii im brudniejsza była tkanina przysłaniająca wozy, z których sprzedawano sushi, tym kuchnię uważano za lepszą? Najwyższy czas zatem nadrobić zaległości i zaserwować sobie albo ukochanej osobie niepowtarzalną kulinarną przygodę.

Hashi Sushi - o nas

Przebieg warsztatów
Etap I
  • Historia sushi
  • Przygotowanie stanowiska pracy - mata, nóż, tezu, krojenie warzyw
  • Przygotowanie ryb do futomaków i nigiri (ciecie Hira Giri)
  • Przygotowanie nigiri i futomaków z łososiem, hosomaków z ogórkiem
  • Przygotowanie californii/uramaków z paluszkiem krabowym
  • Omówienie rodzajów ryb i owoców morza wykorzystywanych do sushi
  • Omówienie etykiety przy stole i degustacja przyrządzonego sushi
Etap II
  • Przygotowanie ryżu do sushi (płukanie, gotowanie, przyprawianie i mieszanie)
  • Przygotowanie stanowiska i sprawianie ryby z omówieniem
    wykorzystania poszczególnych jej części w kuchni japońskiej
  • Przygotowanie sashimi z dekoracjami
  • Przygotowanie tatara z łososia
  • Przygotowanie gunkanmaków z wykorzystaniem tatara z łososia
  • Sposób na "proste" ;) krewetki
  • Omówienie i przygotowanie nigiri i temaków z wykorzystaniem krewetek
  • Degustacja przyrządzonego sushi

Po szkoleniu własnoręcznie przyrządzone sushi możesz zjeść na miejscu
albo zabrać ze sobą!

Poznaj przekazywane z pokolenia na pokolenie tajniki mistrzów kuchni japońskiej! Naucz się celebrować kulinarne rytuały Kraju Kwitnącej Wiśni! Dajemy gwarancję nie tylko na profesjonalne szkolenie, ale także na... świetną zabawę! Nikt tu nie uważa, że pożyteczne nie może być przyjemne.
Koszt warsztatów dla jednej osoby: 249zł/etap
(poziom warsztatów do wyboru podczas rezerwacji terminu)

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.