Etykieta

CHANOYU - Droga do Herbaty

Historia herbaty sięga III w. p. n. e. Wtedy wówczas pojawiły się pierwsze pisemne wzmianki na temat tej rośliny, która przez długie lata była traktowana jako lek i środek wzmacniający, a dopiero z czasem przerodziła się w napój. Początki upraw miały miejsce w Chinach, gdzie rolnicy zajmujący się uprawą herbaty dość długo strzegli swojej tajemnicy. Japonia poznała herbatę w 729 roku, kiedy to cesarz Shomu ugościł herbatą w pałacu Nara stu mnichów.

„Bodhidharma”, jeden z pierwszych założycieli Zen, spędził pełne dziewięć lat na rozmyślaniach, zanim osiągnął stan obudzenia wewnętrznego. Był tak znużony, że jego wielkie powieki opadały mu na oczy. Nie mógł tego przezwyciężyć. Pomimo zmęczenia śmiertelnego chciał zachować oczy otwarte. Wyrwał, więc sobie powieki i rzucił je na ziemię. Piękny krzak wyrósł w tym miejscu: to była herbata. Potem uczniowie schodzili się, aby słuchać jego nauk, a gdy się czuli zmęczeni, zbierali kwiaty tego krzewu i zaparzali je we wrzącej wodzie…”

Ceremonia herbaty jest ascetyczną formą spędzania czasu wolnego, podczas, której przyrządza się i pije zieloną herbatę. Forma ceremonii, która przetrwała do dzisiaj i jest w dzisiejszych czasach celebrowana, ukształtowała się w drugiej połowie XVI wieku zapoczątkowana przez największego z mistrzów ceremonii Sen no Rikyu. Celem ceremonii picia herbaty było oczyszczenie duszy i osiągnięcie harmonii ze światem i przyrodą.

SUSHI - historia

W literaturze japońskiej istnieją dowody, że sushi jako specjalny gatunek potrawy istniał już w epoce Heian (794 – 1185 r. n. e.). Ówczesne sushi bardzo się jednak różniły od współcześnie nam znanych, różnorodnych różnokolorowych zakąsek. Pierwotna postać sushi wyglądała w ten sposób, że do drewnianych beczek wkładano solone ryby i małże, które marynowano i spożywano same, przyprawione na kwaśno. W XVII wieku zmieniła się procedura marynowania ryb. Do drewnianych beczek tym razem już z surowymi rybami zaczęto dodawać lekko osolony gotowany ryż. Ten sposób miał na celu przede wszystkim przyspieszyć proces fermentacji ryby a także zabezpieczyć mięso przed zepsuciem. Warto wspomnieć o tym, że takie danie mogło wytrzymać w beczce od czterech do dwunastu miesięcy. Według japońskiej literatury, tego typu sposób marynowania miał szczególne zastosowanie wśród japońskich wojsk, które wybierając się na wojnę stosowały tą metodę konserwacji jedzenia jako bardzo praktyczną, ze względu choćby na łatwość transportu,
a także lekkostrawność i pożywność potrawy.

Punktem przełomowym dla sushi był dziewiętnasty wiek. W pierwszych latach dziewiętnastego stulecia kupiec-restaurator nazwiskiem Yohei Hanaya zainicjował sprzedaż sushi na tokijskich targowiskach i bazarach. Wcześnie rano przynosił on świeże ryby w pudłach wypełnionych lodem, by po pokrojeniu w plasterki i ułożeniu na kulkach ryżu sprzedawać je z czterokołowego wozu adaptowanego na przewoźny bar (tego rodzaju wozy z tanimi daniami, zwane yattai, do dziś można spotkać na wyspie Kiusiu). Do sushi podawano zieloną herbatę w dużych kubkach, a klienci yattai po zakończeniu posiłku płukali palce w resztkach herbaty i wycierali je w tkaninę (kurtynę), oddzielającą ich od usytuowanej na wozie „kuchni”. Yohei Hanaya bardzo szybko znalazł naśladowców i konkurentów, zaś smakosze sushi wybierali stoiska yattai, kierując się ku tym, których kurtyny były najbrudniejsze, co świadczyło to o licznej klienteli, czyli o dobrej jakości serwowanego tam sushi.

Zatem podsumowując, sushi to sposób podawania ryżu, specjalnie przyrządzonego.
Ryba, która w większości przypadków jest surowa stanowi dodatek.

Słowniczek Sushibaru

Konnichiwa – dzień dobry
Sayonara – do widzenia
Itadakimasu – Smacznego
Kampai – na zdrowie
Gari – Imbir marynowany
Meshi – ryż do sushi
Sakana – ryba
Wasabi – chrzan japoński
Shoyu – sos sojowy
Sake – łosoś lub alkohol japoński
Choya – słodkie śliwkowe wino
Maguro – tuńczyk
Ibodai – ryba maślana

Hamachi – seriola
Madei – Lucjan
Unagi – węgorz słodkowodny
Anago – węgorz morski
Ebi – Krewetka
Tako – ośmiornica
Ika – kalmar
Saba – makrela
Hotate – małża
Karei – halibut
Kani – mięso kraba
Hashi – pałeczki

 

Sushi można podzielić na kilka rodzajów

 

Maki sushi – mają postać roladek z różnym nadzieniem, które są zawijane w wodorosty nori.

Temaki sushi – czyli rożki z wodorostów nori wyłożone ryżem oraz farszem rybno-warzywnym. W wyglądzie przypominają kwiaty ze względu na swój kształt oraz bogatą kolorystykę.

Gunkanmaki – odmiana nigiri, rodzaj „łódeczki” z ryżu owiniętego najczęściej nori, wypełnionej rozmaitym farszem

Chirashi sushi – jest to odmiana sushi, którą się podaje w głębokich miseczkach, w postaci ryżu wymieszanego ze składnikami warzywno rybnymi.

Nigiri sushi – to najbardziej popularny sposób podawania sushi. Kojarzony jest z pierwotną postacią sushi ze względu na swoją prostotę. Nigiri to kulka ryżu przełożona plastrem świeżej bądź też pieczonej ryby lub innymi owocami morza.

Uramaki – bardziej potoczna nazwa to california maki. Uramaki są to rolki zawijane odwrotnie czyli z ryżem na zewnątrz (jap. Ura – odwrotni, maki rolować).

 

Jak jeść sushi

Sushi można jeść zarówno pałeczkami jak i palcami.Oba sposoby są jednakowo poprawne. Europejczykowi posługiwanie się pałeczkami może początkowo sprawić pewien kłopot. Ambitni będą zapewne walczyć z japońskimi sztućcami, natomiast leniuchy mogą spokojnie raczyć się sushi palcami. Dla najbardziej ambitnych zamieszczamy obok oryginalną japońską instrukcję.

 

Jak jeść sushi palcami

Sushi przekręcamy na bok i chwytamy kciukiem, palcem wskazującym i środkowym.

Koniec obłożenia delikatnie zanużamy w miseczce z sosem sojowym. Nie moczymy ryżu. Nietaktem jest gubienie ziaren ryżu w miseczce z sosem.

 

Jak jeść sushi pałeczkami

 

Ostrożnie rozłamujemy pałeczki.

Dolną pałeczkę umieszczamy we wgłębieniu między palcem wskazującym a kciukiem, podpierając palcem serdecznym.

Górną pałeczkę trzymamy pomiędzy kciukiem, palcem wskazującym a środkowym.

Sushi przekręcamy na bok i pewnie w całości chwytamy pałeczkami.

Koniec obłożenia delikatnie zanużamy w miseczce z sosem sojowym. Pamiętamy by starać się nie moczyć ryżu.

Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia naszego lokalu gwarantując niezapomniane wrażenia, profesjonalną obsługę i posiłki zachwycające smakiem!

Gdynia

ul. Przebendowskich 38
81-543 Gdynia
tel. 58 710 07 01
kom. 662 011 462
e-mail: gdynia@hashisushi.pl

Gdańsk

al. Rzeczypospolitej 4/149
80-369 Gdańsk
tel. 58 717 10 66
kom. 733 733 999
e-mail: gdansk@hashisushi.pl

Sopot

ul. Dworcowa 7
81-704 Sopot
tel. 58 340 37 37
kom. 537 77 22 33
e-mail: sopot@hashisushi.pl


TRIPADVISOR
Restauracja w Gdyni
Restauracja w Gdańsku
Restauracja w Sopocie

FACEBOOK

SUSHI

MENU

NAPOJE

NA WYNOS
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.